August 4, 2013

Kako naučiti taj engleski ?

Jedno od čestih zamerki koje mi, profesori, upućujemo učenicima kada uče jezik je da NE prevode rečenice sa maternjeg jezika - jer jednostavno dobijaju rečenice koje su nerazumljive ili smešne na engleskom:


Ono što veoma retko uradimo, to je da damo savet KAKO da se ne prevodi sa sopstvenog jezika ! Ako ne znate ni jedan drugi jezik sem svog maternjeg, to je nekako baš prirodno. To bukvalno svi rade!

Imam učenike iz raznih krajeva sveta koji uče srpski i puno im je lakše da sastave smislene rečenice na srpskom, jer je redosled reči u našem jeziku puno slobodniji. Međutim, interesantno je da oni koji žive u porodici u kojoj svakodnevno slušaju srpski, makar bili i pravi pravcati početnici, sklapaju rečenice puno lakše i redosled reči bude prirodniji (vidi se da ne prevode, već imitiraju - nevidljive staze novog jezika već se nalaze u mozgu )

To me nekako logično i dovodi do pravog saveta, koji je potvrđen i u mnogim studijama: što intenzivnije izlaganje jeziku koji se uči kroz slušanje. Po nekim metodama uopšte nije preporučljivo da odmah počnete da izgovarate kratke rečenice od prvog časa - upravo suprotno: jednostavno slušate jezik. Šta mislite zašto bebe neće ništa da kažu prvih godinu - dve ? Slušaju i posle jednostavno imitiraju i povezuju ono što čuju.

Tako isto predlažem vama, bez obzira koliko meseci ili godina imate, da jednostavno slušate:

i OBAVEZNO da sve to radite u prijatnoj atmosferi, podalje* od onih koji znaju jezik bolje od vas (podsetite se zašto su emocije bitne )!  Uz kompjutere /laptopove/MP3plejere/ mobilne /ajfonove/ajpedove itd. to je apsolutno MOGUĆE! Dok imate pristup INTERNETU širom ste otvorili vrata usvajanju engleskog na najlakši, najlogičniji i najzanimljiviji način do sada ! 
*Učite engleski uz ovaj blog  u tajnosti :)))))

No comments: