Engleski jezik za početnike

Engleski jezik za početnike

Besplatan kurs engleskog sa izgovorom na Youtube kanalu EngleskiZaPocetnike

August 4, 2013

Kako naučiti taj engleski? Dan 110

Jedno od čestih zamerki koje mi, profesori, upućujemo učenicima kada uče jezik je da NE prevode rečenice sa maternjeg jezika - jer jednostavno dobijaju rečenice koje su nerazumljive ili smešne na engleskom:


Ono što veoma retko uradimo, to je da damo savet KAKO da se uči jezik, a da se ne prevodi sa sopstvenog jezika.  Ako ne znate ni jedan drugi jezik sem svog maternjeg, to je nekako baš prirodno. To bukvalno svi rade!

Imam učenike iz raznih krajeva sveta koji uče srpski i puno im je lakše da sastave smislene rečenice na srpskom, jer je redosled reči u našem jeziku puno slobodniji. Međutim, interesantno je da oni koji žive u porodici u kojoj svakodnevno slušaju srpski, makar bili i pravi pravcati početnici, sklapaju rečenice puno lakše i redosled reči bude prirodniji (vidi se da ne prevode, već imitiraju - nevidljive staze novog jezika već se nalaze u mozgu )

To me nekako logično i dovodi do pravog saveta, koji je potvrđen i u mnogim studijama: što intenzivnije izlaganje jeziku koji se uči kroz slušanje. Po nekim metodama uopšte nije preporučljivo da odmah počnete da izgovarate kratke rečenice od prvog časa - upravo suprotno: jednostavno slušate jezik. Šta mislite zašto bebe neće ništa da kažu prvih godinu - dve? Slušaju i posle jednostavno imitiraju i povezuju ono što čuju.

Tako isto predlažem vama, bez obzira koliko meseci ili godina imate, da jednostavno slušate:

i OBAVEZNO da sve to radite u prijatnoj atmosferi, podalje* od onih koji znaju jezik bolje od vas (podsetite se zašto su emocije bitne )!  Uz kompjutere /laptopove/MP3plejere/ mobilne /ajfonove/ajpedove itd. to je apsolutno MOGUĆE! Dok imate pristup INTERNETU širom ste otvorili vrata usvajanju engleskog na najlakši, najlogičniji i najzanimljiviji način do sada:) 
*Učite engleski uz ovaj blog  u tajnosti :)))))

No comments:

Kurs 365 Dana Engleskog

Search This Blog

Najpopularnije

Pages