Engleski jezik za početnike

Engleski jezik za početnike

Besplatan kurs engleskog sa izgovorom na Youtube kanalu EngleskiZaPocetnike

June 16, 2012

Šta je "Flipped Classroom" ?

Sigurno ste se uhvatili za glavu i pomislili " Ima li kraja ovim novinama - meni trebaju samo jednostavne video lekcije sa objašnjenjima,  i neko s kim ću da to provežbam, a ne neki novi "flipped" štagod !$#"%# "

Pravo da Vam kažem, kada sam počela da sve češće srećem ovaj izraz u razgovoru sa kolegama iz Amerike, pomislila sam nešto slično... kad ono, "flipped classrom", ili u bukvalnom prevodu "izvrnuta /okrenuta/obrnuta* učionica", nije ništa drugo nego ono što smo mi primenjivali ovde na blogu već od prošle godine, a ja na svojim časovima srpskog još od 2009.

Za časove engleskog jezika, ova "novotarija" (negde prozvana novom metodologijom a negde čak i ideologijom), apsolutno ima smisla! Suština je u sledećem:
  • Učenik ne dolazi na čas da bi slušao (dosadno ) predavanje, već pred čas odgleda predavanje preko video snimka koji profesor snimi i objavi na Youtube-u ili pošalje učenicima preko školskog sajta.
  • Učenici na času postavljaju pitanja i provežbavaju.
Čist zdrav razum! 

Ovo kažem zato što sam primetila na početku naših onlajn časova, u oktobru 2011. godine, da neki učenici dođu spremni za vežbu, a neki ne znaju o čemu se radi, i dolazilo je do toga da ja opet pričam isto ono što sam snimila i poslala svima preko bloga. Zbog toga sam nakon nekoliko takvih časova promenila pravila igre i napisala da će pozive za čas dobijati samo oni učenici koji odslušaju video lekcije i urade vežbe koje se od njih traže, u vidu komentara. Od tog momenta, časovi su tekli potpuno drugačije - oslobodilo se vreme za vežbanje i za vaša pitanja! 

Za sve koji se bave držanjem časova engleskog jezika, preporučujem da izuglaju termin "flipped classroom", kao i da budu spremni da se dobro pripreme pre nego što se bace na  flipping teaching :)

Ono šte mene uvek interesuje je šta učenici misle o svemu ovome i kakvi su vaši utisci ?

*Postavila sam pitanje koleginici Arjani Blažić iz Zagreba, koja je jedna od urednica izuzetno uspešnog portala MojaMatura kako prevesti "flipped classrom" i njen predlog je bio "obrnuta učionica" ili "obrnuta nastava" (kod flipped teaching). Ako imate još neki predlog, javite!  

2 comments:

Anonymous said...

Samo zdrava pamet! Toga nama nikad nije nedostajalo, ali smo se retko toga drzali i zato hvala ovom sajtu i Marini sto nam je pre svih americkih i inih otkrivaca tople vode ovo omogucila da primenimo mnogo pre njih!

Anonymous said...

Ja sam odusevljena ovakvim nacinom ucenja.Vazno je nauciti zadato i biti redovan u izradi domacih zadataka i svega sto profesor trazi.Ovakav nacin rada treba uvesti i u skolama.

Marina,hvala!!!

Kurs 365 Dana Engleskog

Search This Blog

Najpopularnije

Pages