Šta je "Flipped Classroom" ?

Sigurno ste se uhvatili za glavu i pomislili " Ima li kraja ovim novinama - meni trebaju samo jednostavne video lekcije sa objašnjenjima,  i neko s kim ću da to provežbam, a ne neki novi "flipped" štagod !$#"%# "

Pravo da Vam kažem, kada sam počela da sve češće srećem ovaj izraz u razgovoru sa kolegama iz Amerike, pomislila sam nešto slično... kad ono, "flipped classrom", ili u bukvalnom prevodu "izvrnuta /okrenuta/obrnuta* učionica", nije ništa drugo nego ono što smo mi primenjivali ovde na blogu već od prošle godine, a ja na svojim časovima srpskog još od 2009.

Za časove engleskog jezika, ova "novotarija" (negde prozvana novom metodologijom a negde čak i ideologijom), apsolutno ima smisla! Suština je u sledećem:
  • Učenik ne dolazi na čas da bi slušao (dosadno ) predavanje, već pred čas odgleda predavanje preko video snimka koji profesor snimi i objavi na Youtube-u ili pošalje učenicima preko školskog sajta.
  • Učenici na času postavljaju pitanja i provežbavaju.
Čist zdrav razum! 

Ovo kažem zato što sam primetila na početku naših onlajn časova, u oktobru 2011. godine, da neki učenici dođu spremni za vežbu, a neki ne znaju o čemu se radi, i dolazilo je do toga da ja opet pričam isto ono što sam snimila i poslala svima preko bloga. Zbog toga sam nakon nekoliko takvih časova promenila pravila igre i napisala da će pozive za čas dobijati samo oni učenici koji odslušaju video lekcije i urade vežbe koje se od njih traže, u vidu komentara. Od tog momenta, časovi su tekli potpuno drugačije - oslobodilo se vreme za vežbanje i za vaša pitanja! 

Za sve koji se bave držanjem časova engleskog jezika, preporučujem da izuglaju termin "flipped classroom", kao i da budu spremni da se dobro pripreme pre nego što se bace na  flipping teaching :)

Ono šte mene uvek interesuje je šta učenici misle o svemu ovome i kakvi su vaši utisci ?

*Postavila sam pitanje koleginici Arjani Blažić iz Zagreba, koja je jedna od urednica izuzetno uspešnog portala MojaMatura kako prevesti "flipped classrom" i njen predlog je bio "obrnuta učionica" ili "obrnuta nastava" (kod flipped teaching). Ako imate još neki predlog, javite!  

Comments

Anonymous said…
Samo zdrava pamet! Toga nama nikad nije nedostajalo, ali smo se retko toga drzali i zato hvala ovom sajtu i Marini sto nam je pre svih americkih i inih otkrivaca tople vode ovo omogucila da primenimo mnogo pre njih!
Anonymous said…
Ja sam odusevljena ovakvim nacinom ucenja.Vazno je nauciti zadato i biti redovan u izradi domacih zadataka i svega sto profesor trazi.Ovakav nacin rada treba uvesti i u skolama.

Marina,hvala!!!

Popular Posts