Engleski jezik za početnike

Engleski jezik za početnike

Besplatan kurs engleskog sa izgovorom na Youtube kanalu EngleskiZaPocetnike

January 11, 2012

Engleski izgovor - vežbanje kratkog slova "a"

Juče sam se baš oduševila kada sam naišla na kviz sajt, zvani Quizlet sa silnim vežbama za izgovor. Ovde ću danas dodati samo link ka kratkom glasu A (u rečnicima se obeležava kao ʌ) ,  tako da kada kliknete na link, odvešće vas na jednu šarenu stranicu - kada  "skrolujete" stranicu na dole, videćete mali zvučnik pored svakog crteža. Kliknitena zvučnik i odslušajte reč i ponovite.  



Ono što je bitno da znate, ako ste pravi početnik, da u engleskom nema pravila pisanja i izgovora, tako da svaku reč učite posebno kako se piše i izgovara. Ovde  imate dosta primera gde se kratko a /ʌ/ piše sa "u", kao u "cup", "bud" i slično, ali ima i reči gde se "u" izgovara kao obično kratko u /ʊ/ (na primer "bush" ili "butcher"). Šta mislite, kako se izgovaraju sledeće reči engleskom  - kao ʌ ili kao ʊ ?
  1. put
  2. but
  3. pudding
  4. bull
  5. dull 

3 comments:

ramonda said...

put=u
but- kratko a
pudding-u
bull-u
dull-dugo a

Marija M. said...

put-----kratko u
but-----kratko a
pudding-kratko u
bull----kratko u
dull----??

Marina said...

@Mirjana i Marija, hvala na odgovorima, sve te super uradili!!! Odgovori su vam tačni, a DULL se izgovara sa ʌ, a našla sam i Mirjanin odgovor a: (dugo a) kao tačan preko http://dictionary.reference.com, kao i ə kod http://www.merriam-webster.com

p.s.Zaboravila sam da dodam znak transkripcije uz svaku reč: za kratko A je ʌ , a za kratko u je ʊ - sada ću časom dodati, pa će se videti u tekstu :)

Kurs 365 Dana Engleskog

Search This Blog

Najpopularnije

Pages