Engleski jezik za početnike

Engleski jezik za početnike

Besplatan kurs engleskog sa izgovorom na Youtube kanalu EngleskiZaPocetnike

September 19, 2011

Nepravilni glagoli po grupama

Ako ste počeli da učite prošlo vreme, Past Simple ili Present Perfect Simple sigurno ste se susreli sa dugačkim spiskom nepravilnih glagola koje treba naučiti napamet. Možda ćete pomisliti da je teško sve to savladati odjednom, međutim, ako učite malo po malo i to po grupama glagola koji se rimuju, videćete da uopšte nije tako.
Ono što bih vam preporučila kada učite nepravilne glagole da ODMAH naučite sve tri kolone  Što se mučiti dva puta ? Posebno što dosta glagola imaju istu drugu i treću kolonu. Takođe, treća kolona koje se koristi u Present/Past Perfect Simple vremenima i u pasivu, vrlo se često koristi kao pridev. Da li ste čuli na filmovima "They are drunk" = Oni su pijani. ? "drunk " je jednostavno 3. kolona - past particip glagola "to drink". Ili "Where were you born?" = "Gde si rođen". Zato, iako ćete često dobiti da učite uz ovakav spisak:

predlažem da učite sve tri kolone od samog početka! Na primer:


cut - cut - cut
hit - hit - hit
put - put - put
set - set - set
Kao što vidite, ova grupa nepravilnih glagola će vam se odmah svideti zato što ovi glagoli uopšte ne deluju kao nepravilni, ali jesu pošto u prošlom vremenu nemaju nastavak -ed.
Sledeća grupa.

* Kada vas profesor pita nepravilne glagole,  uvek izgovorite sve tri kolone, znači i infinitiv i prošlo vreme i past particip.

1 comment:

Zoki said...

Super post :) Vidi se da si se potrudio.

Navrati do mog bloga na kojemu se isto nalaze Nepravilni glagoli u engleskom jeziku

Kurs 365 Dana Engleskog

Search This Blog

Najpopularnije

Pages