Engleski jezik za početnike

Engleski jezik za početnike

Besplatan kurs engleskog sa izgovorom na Youtube kanalu EngleskiZaPocetnike

September 30, 2013

Šta je najbolje za učenje engleskog? Vaše mišljenje

Tokom prethodne nedelje sam pratila vaše odgovore u anketi sa desne strane, kao i mišljenja svojih učenika iz Srbije i širom sveta na temu šta vam najviše pomaže u učenju jezika, a šta vas najviše nervira.

Neke od odgovora možete pročitati i na zajedničkom zidu. Možete i ostaviti vaš utisak (bitno je da dvaput kliknete na bilo koje mesto na stranici i napišete nešto na ovu temu). Takođe možete da učestvujete u anketi sa desne strane (sad ne radi više). Na osnovu  trenutnih rezultata (50 odgovora) možete videti da učenje uz video lekcije i praćenje Youtube kanala vodi, a na trećem mestu je svakodnevni rad uz različite materijale ! Jupi za visoko mesto "svakodnevnog rada" :)

Velika je šteta što blogger anketa ne dopušta da vi napišete svoje mišljenje, tako da bi imali tačnu informaciju šta znači "ništa od navedenog". 

Jedan odličan primer koliko je bitno detaljnije objašnjenje je i sledeći odgovor koji mi je poslao Majk, učenik iz Kalifornije, koji uči srpski već godinu dana, i već tečno govori naš jezik:
"The most helpful thing for me when learning foreign language is writing.  Writing every day, and then having a native speaker correct the writing is one of the most efficient ways.  I am not as good as I should be because I do not write enough.  Writing forces you to learn vocabulary and grammar, and then reinforces it.  While learning the language through writing, role plays and discussions with a native speaker reinforce the knowledge and help recollection of the vocabulary and grammar. 
The most annoying part of learning is embarrassment.  The second most annoying part of learning for me is forcing myself to write.  I must force myself to make time while balancing all of my other important responsibilities. 
If a person becomes good at time management, self discipline, and writing (producing the language), one will become an excellent language student.
p.s.  Now I am going to practice writing it in Serbian - to take my own advice!"
U prevodu:
"U učenju stranog jezika mi najviše pomaže pisanje. Svakodnevno pisanje uz ispravke od strane izvornog govornika je jedno od najefikasnijih načina. Ne postižem u učenju onoliko koliko bi trebalo jer ne pišem dovoljno. Pisanje te tera da učiš reči i gramatiku, i samim tim poboljšava sam proces. Dok učimo jezik uz pisanje, dijaloge i diskusije sa izvornim govornikom, znanje se utiskuje i  pomaže bržem prisećanju vokabulara i gramatičkih struktura. Ono što me najviše nervira u učenju je kada se osećam neprijatno. Sledeće što me nervira je memenat kada treba da se nateram da pišem. Moram se prisiliti da nađem vremena dok se borim sa svim svojim važnim obavezama. Ako neko postane uspešan u organizovanju vremena, samodisciplini i pisanju (produktivnoj jezičkoj veštini), on će postići odlične rezultate u učenju stranog jezika. p.s. A sada idem da vežbam da sve ovo napišem na srpskom - da poslušam svoj sopstveni savet !"

Hvala Majku još jednom na ovom detaljnom odgovoru i to iz dva ključna razloga:

  1. Na prvom mestu jer je neočekivan - svi izbegavaju pisanje, iako je produktivna veština, isto kao i govor. Da ne pominjem da je u poslovnom svetu najpraktičnija. Na primer kada svojim prijateljima pomažem u sklapanju poslova sa firmama iz inostranstva, često se ispostavi da smo ostvarili odličan kontakt, uvezli robu, završili posao - a kada se čujem preko skajpa sa tim istim ljudima s kojima sam se dopisivala mesecima, ne možemo da se razumemo (jer ne znaju da govore engleski, dok im pisanje ide odlično). Suština je da u poslovnom svetu i svetu budućnosti pisanje postaje sve bitnija veština.
  2. Druga ključna stvar koju Majk pominje je vreme i organizacija vremena, o čemu nekako stalno pišem, i iskoristiću priliku da vas podsetim na detaljnije tekstove na ovu temu, Prave=prve stvari na prvom mestu i Prvih 30 dana, koji su neki od najčitanijih postova na ovom blogu. 
Upravo ova tema organizacije vremena me vodi i na još jedno neprocenjivo iskustvo i  mišljenje koje je sa mnom podelio Dejvid, moj učenik iz Britanije, koji pored engleskog govori bar još pet jezika, a sada uči i naš. Pitala sam ga nekoliko pitanja na osnovu mejlova koje svake godine dobijem od vernog pratioca ovog bloga, Gorana Markovića iz Vršca:

  1. Koja metoda je najbolja za učenje jezika ?
  2. Da li diplomate i visoki zvaničnici imaju specijalnu metodu ?
  3. Zašto je učenje jezika bez garancije da ću posle makar i dužeg vremena naučiti ovaj jezik ?
  4. Kako poliglote uče jezik ?
Dejvidovi odgovori bi sigurno zbunili Gorana svojom jednostavnošću:
  1. Zašto samo jedna metoda ?
  2. Ne, ali sigurno imaju više vremena za učenje.
  3. Ništa nema garanciju.
  4. Dvadeset minuta dnevno znači puno više nego sat-dva nedeljno.
Možda ćete biti razočarani zdravorazumskim odgovorima, ali činjenica je da su "magične i brze metode" privlačne i često budu kratkoročna rešenja i vraćaju nas na početak. Ja bih vas savetovala, kao i u svemu, u učenju jezika treba izbegavati prečice (shortcuts). 

Mislim da je ova tema toliko interesantna, a da se vi, kao pravi učenici, toliko malo pitate šta vam prija /ne prija dok učite jezike, da je šteta prekinuti ovaj post. Još jednom vas ohrabrujem da sami postavite pitanja u komentaru ili na ovoj zajedničkoj stranici i napišete šta volite, a šta vas muči u učenju engleskog ili bilo kog stranog jezika, tako da možemo nastaviti sa specifičnijim pitanjima u jednom od sledećih postova.


Made with Padlet

Još jednom ogromno hvala svima koji su izdvojili svoje vreme za razgovor na ovu temu i popunjavanje ankete, kao i mojim učenicima koji su napisali prelepe odgovore (koji će biti objavljeni čim skener proradi) !


1 comment:

Anonymous said...

Good afternoon All :-) Gde da udjem da mogu i ja da napisem komentar na zajednickom zidu?Ja nznam :(

Kurs 365 Dana Engleskog

Search This Blog

Najpopularnije

Pages