Engleski jezik za početnike

Engleski za početnike

Gramatika engleskog

Post Page Advertisement [Top]

Princip postavljanja pitanja u engleskom

Princip postavljanja pitanja u engleskom
Da bi pravilno govorili engleski neophodno je da se držite fiksnog rasporeda reda reči u rečenici. Upravo je zbog toga ovaj jezik "težak", jer nam je svima lakše da prevodimo sa maternjeg jezika (što baš i ne garantuje uspeh, već nerazumevanje). Zbog toga je neophodno da što više slušamo jednostavne tekstove ili pesme, da bi nam taj zadati raspored reči počeo da zvuči "prirodno" :)

Danas bih iskoristila priliku da dok ponavljate postavljanje pitanja u prošlom vremenu, vidite raspored reči u engleskoj upitnoj rečenici:

Ako u rečenici imate (pomoćni) glagol "to be" ili "to have" ili modalni glagol (must, can, should, will...), upitna rečenica će se uvek graditi inverzijom (subjekta i (pomoćnog) glagola)
Međutim, ako se u rečenici ne nalazi nijedan pomoćni glagol, već samo glavni koji nosi značenje, u pomoć će priskočiti glagol "to DO", koji ama baš ništa ne znači (zato se i zove pomoćni), već jednostavno pokazuje da se radi o upitnom (ili negativnom obliku). Kroz različita vremena ovo DO poprima i različite oblike, ali na opštu radost, nema ih baš puno:
Present Simple: 
  • DO ide uz subjekat u prvom i drugom licu jednine i svim licima množine (Do I/you/we/they sleep every night?)
  • DOES ide uz subjekat u trećem licu jednine (DOES she/he/it play the piano ?)
Past Simple:
  • DID ide uz subjekat u svim licima u prošlosti (DID I/you/he/she/it/we/they break the vase yesterday?)
Sada kada vidite princip građenja pitanja, vidite da nije komplikovano - sve je u suštini slično našem jeziku, s tim što "do" možete uslovno shvatiti kao naše "li", koje samo pokazuje da se radi o pitanju. Shvatate li ?

Ako ste uspešno savladali priču o Tari u prošlom javljanju, danas je vreme da počnete da vežbate postavljanje pitanja na osnovu istog teksta u :
a svakako možete ponoviti sve to uz vežbe:No comments:

Parafrazirajte i sumirajte tekstove na engleskom!
Kupite svojoj deci ili preporučite rođacima koji uče srpski neku od mojih knjiga


Bottom Ad [Post Page]

Dozvolite Gramarliju da popravi vaše greške, a i vi ćete tako najbolje naučiti engleski :) Grammarly Writing Support