Engleski jezik za početnike

Engleski jezik za početnike

Besplatan kurs engleskog sa izgovorom na Youtube kanalu EngleskiZaPocetnike

September 17, 2013

Princip postavljanja pitanja u engleskom

Princip postavljanja pitanja u engleskom


Da biste pravilno govorili engleski neophodno je da se držite fiksnog rasporeda reda reči u rečenici. Upravo je zbog toga ovaj jezik "težak", jer nam je svima lakše da prevodimo sa maternjeg jezika (što baš i ne garantuje uspeh, već nerazumevanje). Zbog toga je neophodno da što više slušamo jednostavne tekstove ili pesme, gledamo (crtane) filmove na engleskom, da bi nam taj zadati raspored reči počeo da zvuči "prirodno" :)

Danas bih iskoristila priliku da dok ponavljate postavljanje pitanja u prošlom vremenu, vidite raspored reči u engleskoj upitnoj rečenici:

Ako u rečenici imate (pomoćni) glagol "to be" ili "to have" ili modalni glagol (must, can, should, will...), upitna rečenica će se uvek graditi inverzijom (subjekta i (pomoćnog) glagola)
Međutim, ako se u rečenici ne nalazi nijedan pomoćni glagol, već samo glavni koji nosi značenje, u pomoć će priskočiti glagol "to DO", koji ama baš ništa ne znači (zato se i zove pomoćni), već jednostavno pokazuje da se radi o upitnom (ili negativnom obliku). Kroz različita vremena ovo DO poprima i različite oblike, ali na opštu radost, nema ih baš puno:
Present Simple: 
  • DO ide uz subjekat u prvom i drugom licu jednine i svim licima množine (Do I/you/we/they sleep every night?)
  • DOES ide uz subjekat u trećem licu jednine (DOES she/he/it play the piano ?)
Past Simple:
  • DID ide uz subjekat u svim licima u prošlosti (DID I/you/he/she/it/we/they break the vase yesterday?)
Sada kada vidite princip građenja pitanja, vidite da nije komplikovano - sve je u suštini slično našem jeziku, s tim što "do" možete uslovno shvatiti kao naše "li", koje samo pokazuje da se radi o pitanju. Shvatate li ?

Ako ste uspešno savladali priču o Tari u prošlom javljanju, danas je vreme da počnete da vežbate postavljanje pitanja na osnovu istog teksta u :
a svakako možete ponoviti sve to uz vežbe:



No comments:

Kurs 365 Dana Engleskog

Search This Blog

Najpopularnije

Pages