Engleski jezik za početnike

Engleski jezik za početnike

Besplatan kurs engleskog sa izgovorom na Youtube kanalu EngleskiZaPocetnike

March 21, 2013

Emocije i učenje - treći deo: a sad malo o sreći !

Dok smo proteklih nedelja pričali o tome kako stres i negativna osećanja mogu uticati na učenje jezika, i kako naš mozak pamti reči, bolje reći zaboravlja, vreme je da se okrenemo pozitivnim osećanjima i kako ona utiču na učenje jezika.


Na samom početku svoje knjige The Happiness Advantage, Shawn Achor postavlja pitanje da li je potrebno da prvo budemo uspešni, da bi tek posle uspeha osetili sreću, ili je stvarnost baš suprotna: da postižemo uspehe zato što smo srećni ?

Kao odgovor, navešću samo jedan od mnogobrojnih eksperimenata koji je dokazao da srećni i pozitivni ljudi imaju izoštreniju percepciju i bolje rezultate :

Pre neko što su trebali da daju dijagnozu, lekari su podeljeni u dve grupe. Prvoj grupi lekara je data čokoladica (koju su smeli da pojedu tek posle eksperimenta) pre samog postavljanja dijagnoze, a drugoj ne. Sam gest davanja slatkiša, t.j. "ubacivanje u stanje sreće", dovela je do toga da je  prva grupa lekara:

  • bila za 3 puta preciznija i kreativnija u postavljanju dijagnoze od kontrolne grupe
  • postavila dijagnozu 19 % brže


Na ovom TEDx snimku možete videti Shawn Achor-a kako priča odlomke svoje knjige, koju sam već nekoliko puta pročitala, i koja bi morala da bude obavezna lektira svim profesorima i roditeljima. Ovo kažem posebno zbog poglavlja u kome autor priča o tome kako utičemo jedni na druge i kako neverbalnom komunikacijom možemo mnogo da pomognemo .

Reč je, naime, o čuvenom eksperimentu u kom su đaci u različitim razredima podvrgnuti testu inteligencije. Nakon ovog testa profesorima u svakom razredu su saopštena imena tri učenika koji  imaju izuzetno visok nivo inteligencije u odnosu na ostale. Profesorima je zabranjeno da to saopšte deci, ili da na bilo koji način tretiraju svoje "obdarene" đake drukčije od ostalih. Čak im je rečeno da će se njihovi časovi snimati, da bi se  kontrolisala njihova nepristrasnost.


Na kraju školske godine je ponovo napravljen test inteligencije i došlo se do zapanjujućeg rezultata - u svakom razredu su upravo tri "obdarena" deteta imala viši nivo inteligencije od ostalih. Ako vam nije jasno zašto je ovaj rezultat "zapanjujući", moram vam reći da su tri imenovana đaka iz svakog razreda imala potpuno prosečne rezultate na samom početku školske godine. Profesori su, znači, neverbalnim putem preneli svoj pozitivan stav i poverenje ovim đacima, a što je još bitnije, sami učenici su  pozitivne signale pretočili u rezultat !

2 comments:

Marija M. said...

Ovo su stvarno zapanjujuci rezultati.Da li je ta knjiga prevedena na nas jezik. Volela bih je imati. Moji unuci ce imati koristi ako je ja procitam. Sada znam zasto ste Vi Marina tako uspesni u svome poslu.

Marina said...

Hvala, Marija! Nažalost, nisam uspela da nađem ovu knjigu u prevodu online (što ne znači da nije prevedena). Ima još jedan izuzetan deo koji je na temu kako da uđemo u svet sreće i pozitivnosti, ali mi treba malo vremena da ga ponovo pronađem i to će biti poseban post, više na temu motivacije (odličan za sve koji rade s decom, a posebno roditelje, bake i deke )

Kurs 365 Dana Engleskog

Search This Blog

Najpopularnije

Pages