Engleski jezik za početnike

Engleski jezik za početnike

Besplatan kurs engleskog sa izgovorom na Youtube kanalu EngleskiZaPocetnike

October 15, 2013

Kako i na koji način je najbolje samostalno učiti engleski ?

Nedavno sam dobila mejl sa ovim jednostavnim pitanjem:
...Ovim putem bih vas zamolio za savjet kako i na koji naćin je najbolje ućiti "kod kuće" tj. sam bez dodatnih instrukcija ?
Bilo da već pohađate kurseve u nekoj školi ili privatno, bilo da učite kod kuće sami, najbitnije od svega je da:

  • radite svakodnevno - makar 10 do 20 minuta i to tokom celog života 
Ne brinite, ovo nije jedini savet :)
Evo kako da organizujete tih dvadesetak minuta svaki dan i da uživate u tome:

  • uvek počnite tako što ćete ponoviti ono što ste učili prethodni dan / ranije:
  1. ako radite uz video lekcije sa Youtube-a (na primer playlista: Engleski za prave početnike, ili ako vam je prelako krenite od Liste 2)... ili nešto potpuno treće ili pisane tekstove iz neke knjige, jednostavno pročitajte tekst naglas (ili uz audio zapis, da budete sigurni u izgovor)
  2. ako ima dosta novih reči u koje niste sigurni šta znače, uvek imajte spisak reči ispod teksta i bićete sigurni da znate značenje, ako preklopite reči na engleskom, i samo gledajući prevod na svom jeziku i znate da naglas kažete reč na engleskom
  3. uradite vežbu uz tekst. Ako nemate vežbi, uvek će biti korisno da uradite da tekst prebacite u odričan oblik (ono što je već odrično u tekstu i potvrdan). Naredni dan napravite pitanje od svake rečenice. Napredniji početnici mogu da tekst iz sadašnjeg vremena prebace u prošlo vreme. Oni koji uopšte nisu početnici, mogu na primer isti taj tekst da prebace u indirektni govor (svaku rečenicu posebno). Upravo zbog toga sam uz svaku lekciju napravila i snimak bez svog glasa, da sami izgovarate reči uz tekst, a i da vežbate gramatiku i odmah proverite svoje odgovore.
  • nakon ponavljanja, bacite se na novu video / audio lekciju ili tekst (svi neophodni linkovi ka zabavnim video kursevima, onlajn rečnicima i slično nalaze se u mom ranijem tekstu "Učite engleski kao grofovi")
  1. opušteno odslušajte video lekciju i samo uživajte u čudnim zvukovima - ne morate odmah sve da znate, razumete i izgovorite
  2. odslušajte ili pročitajte isti tekst i potražite reči koje su vam nepoznate, zapišite ih i polako ih ponovite. Ako radite sami, obavezno idite na sajt FORVO i potražite reč koja vas interesuje u gornjem desnom uglu gde piše "search for a word". Za značenje reči slobodno se obratite Gugl prevodiocu, ali imajte na umu da reč treba da se uklopi u kontekst teksta, i ako vam je nešto čudno, pogledajte uvek još neke od onlajn rečnika  i pročitajte puno primera.
  • na kraju se OBAVEZNO nagradite :
  1. slušanjem omiljene pesme na engleskom (uz prevod)
  2. omiljenim pićem ili slatkišem
  3. kratkim crtanim filmom čiji tekst odlično znate, tako da vam neće biti problem da shvatite šta se dešava u verziji na engleskom
  4. jezičkom igricom
  5. uz Jeremiju (nađite isti tekst koji ste već učili i slušajte kako se Jeremija snalazi)
  6. javite se e-prijatelju - širite krug prijatelja koji bi da uče vaš jezik, a vi možete uz njih učiti engleski
Ako ovako veselo učite, već za 30 dana će vam biti potpuno nezamislivo da ne dobijete svoju dnevnu dozu engleskog !

p.s. Ako imate još nekih predloga, slobodno se javite putem komentara ili našeg zajedničkog zida .)

No comments:

Kurs 365 Dana Engleskog

Search This Blog

Najpopularnije

Pages