Engleski jezik za početnike

Engleski jezik za početnike

Besplatan kurs engleskog sa izgovorom na Youtube kanalu EngleskiZaPocetnike

June 12, 2013

Kako proveriti da li je tekst na engleskom dobro napisan - dan 103.

Nedavno sam dobila pitanje kako proveriti da li je tekst na engleskom dobro napisan, posebno u prilikama kada se manje-više dobro snalazite sa tematikom o kojoj pišete. U poslovnoj i svakodnevnoj komunikaciji, na primer.Ono što bih vam preporučila je da :
  1. uvek izguglate frazu, ili reči koje koristite zajedno, da vidite da li se te reči koriste zajedno. Odličan primer je upravo sintagma koju ste čuli u priči na temu jednostavnih serija na engleskom -  "turistički vodič". Dovoljno je da pod znacima navoda otkucate "tourist guide" dok pretražujete google.com i isto to uradite sa "guide tourist". Samo na osnovu prve stranice pretraživanja možete da zaključite da se "guide tourist" baš nigde ne koristi vezano: ili su ove dve reči razdvojene crticom- ili zarezom, dakle ovo ne postoji kao fraza, dok se "tourist guide" u smislenim rečenicama.
  2. naravno, tu je uvek i neki od odličnih onlajn rečnika, počev od Merriam-Webster rečnika preko dictionary.reference do TheFreeDictionary.
  3. takođe možete da pristupite Grammarly sajtu, putem kojeg dobijate povratnu informaciju ne samo o tačnosti spelinga, već i da li je gramatika i stil rečenice ok, i savet kako da se to ispravi. Sledi slika:
Na primer, ako kliknete na dugme označeno sa:
  1. (jedan) "paste" možete kopirati tekst za pregledanje ili 
  2. "upload" možete da dodate .doc fajl
  3. polje pokazuje mesto gde će se naći kopiran ili dodati tekst
  4. počinje pregledanje speling, gramatičkih i stilskih grešaka
  5. nudi opicije priliko pogrešnog spelinga
  6. možete dodati reč u svoj lični rečnik
  7. next= dalje možete ići na sledeću grešku
  8. commonly confused words = reči koje se obično greše pokazuje ako ste napravili jednu od uobičajenih grešaka i klikom na podvučeni tekst dobijate objašnjenje
  9. writing style = stilska greška, isto dobijate detaljno objašnjenje i predlog na ovu temu.
p.s. ne zaboravite da redovno posećujete video lekcije i vežbe i da se prijavite na Jutjub kanal.

1 comment:

Anonymous said...

Webster je super recnik, stalno ga koristim. Dobar je i Cambridge http://dictionary.cambridge.org ,a posebno su korisni jer moze izgovor da se cuje. Za pravopis ima i Respelt http://respelt.com/.

Nastavite sa korisnim objavama. :)

Kurs 365 Dana Engleskog

Search This Blog

Najpopularnije

Pages