Engleski jezik za početnike

Engleski jezik za početnike

Besplatan kurs engleskog sa izgovorom na Youtube kanalu EngleskiZaPocetnike

May 23, 2013

Seth Godin o obrazovanju i školi

Seth Godin o obrazovanju i školi - Engleski 87. Dan


Učite engleski
 • da bi bili deo sveta koji se menja brzinom svetlosti.
 • da bi mogli komunicirati sa ljudima preko interneta  i stvarati svet koji neće pratiti industrijski model prošlog veka.
 • jer  samo uz znanje engleskog možete da se oslobodite stega skučenog vremena, prostora i mentaliteta.

Nažalost, ne samo naše škole, već škole širom sveta gube korak i relevantnost jer su izgrađene na temeljima baš tog prevazidjenog modela. Nešto više na tu temu od Seth Godina:
Da bi koliko toliko pratili o čemu Seth Godin priča, kliknite na CC na dnu video snimka i kliknite na English. Takođe možete da kliknete i na Translate Captions (prevedite tekst) i izaberite jezik. Prevod neće biti idealan, ali vam može pomoći. Ja ću samo ukratko da vam prenesem suštinu njegovog TEDx govora:

A. pitanje je čemu služi škola u današnje vreme ? ( pokušajte da date svoj odgovor :)
B. pitanje je čemu je služila škola u prošlosti ?
 • da nas nauči poslušnosti i pokornosti
 • da nas istrenira da se uklopimo i da konzumiramo (besumučno kupujemo sve što industrijsko društvo izbaci na tržište, a što nam se predstavi kao nepohodno, popularno i poželjno)
C. Seth Godin daje  rešenje kako prevazići ove zastarele potrebe u obrazovanju :
 1. Domaći tokom dana, predavanja uveče, uz vodeće onlajn kurseve i predavače (već sam pisala na ovu temu, ali evo konkretno odličnih otvorenih i besplatnih kurseva na koje se možete upisati ovog trenutka: coursera.org i udemy.com - naravno, znanje engleskog se podrazumeva).
 2. Proveravanje i procenjivanje svakog trenutka - učenje napamet i memorisanje nepotrebnih podataka više nema smisla. Sve što vredi pamtiti je upravo ono što uvek treba iznova proveriti i potražiti. 
 3. Otvoreni pristup kursevima bilo kada i bilo gde. Sama struktura linearnosti i hronologije u učenju gubi smisao. Precizno i fokusirano, umesto masovnog obrazovanja.
 4. Merenje iskustva umesto procenjivanje znanja kroz bezlične standardizovane testove.
 5. Kooperacija = saradnja umesto izolacije u školama, jer u životu niko ne radi sam, odvojeno od drugih.
 6. Profesori postaju treneri.
 7. Učenje tokom celog života, uz sve ranije uvođenje u rad.
 8. Nestanak "čuvenih škola", jer je to spoljašnja procena i etiketiranje ustanova koja gubi relevantnost u novom sistemu vrednosti.No comments:

Kurs 365 Dana Engleskog

Search This Blog

Najpopularnije

Pages