Engleski jezik za početnike

Engleski jezik za početnike

Besplatan kurs engleskog sa izgovorom na Youtube kanalu EngleskiZaPocetnike

January 19, 2015

Šta su frazalni glagoli? Dan 349

Frazalni glagoli u engleskom

Pošto sam u ovih trista pedesetak dana zaista detaljno objasnila i gramatiku i izgovor i vokabular, uz pregršt kvalitetnih, atuentičnih snimaka sa Jutjuba kao i  uz moje originalne video lekcije, ostalo je još desetak lekcija da pređemo jedan aspekt koji sam do sada namerno zanemarivala. To su frazalni glagoli.

Šta su frazalni glagoli?

Za početak da vas ohrabrim, ako mislite da ih je teško naučiti, frazalni glagoli u engleskom su puno jednostavniji nego što to deluje - posebno u poređenju sa našim jezikom.

Znači, frazalni glagol je kombinacija glagola i jednog ili više predloga, koji kao celina znače nešto ili slično ili potpuno različito od samog glagola. Po stepenu mogućnosti da razumete ili nazrete značenje frazalnog glagola na osnovu njegovog osnovnog značenja delimo ih u:

  • frazalne glagole sa transparentnim značenjem (recimo "to go" = ići , to "to go over" = preći - ako znate šta znači "to go" i "over", odmah ćete razumeti ovu kombinaciju)
  • frazalne glagole sa netransparentnim značenjem (recimo "to take after" = ličiti na nekoga - poznavanje reči "take" i "after" posebno vam neće puno pomoći da shvatite o čemu se radi)

Zašto su frazalni glagoli teški... a u stvari nisu?


Zašto su frazalni glagoli teški (a u stvari nisu, što bi rek'o Đorđe Čvarkov)? Ako učite frazalne glagole uz interesantne priče, jednostavno ćete ih puno lakše i brže i duže zapamtiti i pamtiti, nego ako ih učite kao spisak  reči sa prevodom na naš jezik.

U tom smislu ću vam u narednih nekoliko javljanja poslati linkove ka dobrim sajtovima na ovu temu, a u budućnosti ću svakako snimiti i nekoliko video lekcija sa objašnjenjima i kratkim tekstovima.

Zašto frazalni glagoli u stvari i nisu tako teški? Iz jednostavnog razloga, kada poredimo samo građenje ovih glagola, na engleskom je zaista potpuno jednostavno:

  • glagol + predlog, 
dok je kod nas to sve jedna te ista reč, koja se onda menja kroz silne konjugacije.  Zar nije lakše naučiti:

  • to jump over / jump up / jump into / jump onto, 
gde vam predlozi tačno govore pravac radnje, u poređenju sa našim rečima:

  • preskočiti / poskočiti/ uskočiti / naskočiti, 
da ne pominjem komplikovanije primere?

Dakle, glavni problem koji može da se javi u učenju frazalnih glagola je da ih teško pamtite zbog značenja, ali to ćete izbeći tako:


  • što ih NIKADA nećete učiti van konteksta 
  • što ćete ih često ponavljati kroz priču
  • što ćete svakodnevno slušati pesme i gledati filmove i serije na engleskom i posećivati ovaj blog :)

No comments:

Kurs 365 Dana Engleskog

Search This Blog

Najpopularnije

Pages