Engleski jezik za početnike

Engleski jezik za početnike

Besplatan kurs engleskog sa izgovorom na Youtube kanalu EngleskiZaPocetnike

November 8, 2014

Prošlo trajno vreme u engleskom - vežbe, dan 252

Prošlo trajno vreme u engleskom 

Past Progressive je potpuno objašnjeno u ranijim postovima, ali vreme je za vežbe i vežbanja:Kao što sam vam nedavno pisala, uz svaku video lekciju dodajem i set zanimljivih mini testova i igrica koji će svima pomoći da provežbamo ovo vreme! Juče ste mogli da vežbate samo Prošlo prosto vreme, pre neki dan  Prošlo trajno vreme, a danas ćemo zakomplikovati stvari jer sam napravila vežbe gde kombinujemo Past Simple i Past Continuous:

Učenje uz Past Progressive/Continuous vežbu

Diktat na temu prošlog trajnog vremena


Mini test uz sve vežbeIgrica uz Past Continuous


6 comments:

Anonymous said...

Zdravo,treba mi pomoc oko sledece rečenice: Stella ________ at the library this morning. A)is studying B)studies C)studied Koje je vreme pravilno iskoristiti i zasto? Hvala unapred!

Marina said...

a. pošto je "this morning" - nije b, pošto bi onda bilo "every morning", nije c, pošto bi onda bilo "yesterday morning" Ok?

Anonymous said...

A ja sam mislila da je continuous samo u trenutku govora... Hvala Vam,jasno mi je sad.

Marina said...

Nema na čemu :) Znači ovde može biti i to, da opiše radnju koja se dešava u trenutku govora, ali može biti i za radnju koja se dešava u periodu koji sada traje (na primer"I am reading an interesting book" = Čitam interesantnu knjigu (ovih dana), ali ovog trenutka pišem poruku. Takodje može biti i dogovorena budućnost (u nekim gramatikama zvana "bliska budućnost"). What are you doing this afternoon? (a sada je recimo 11 ujutro). Zato se nisam upuštala u objašnjenja 3 moguća značenja rečenice "Stella is studying...", već samo eliminisala šta sigurno nije :)

Anonymous said...

Kako formirati recenicu u proslom vremenu ? I gdje ide glagol itd..

Marina said...

Imam puno postova na temu prošlog vremena koji se nalaze ovde http://www.engleskizapocetnike.com/search/label/pro%C5%A1lo%20vreme%20u%20engleskom - samo klikni na link, ili ga kopiraj i otidji na tu stranicu - odgovori te čekaju!

Kurs 365 Dana Engleskog

Search This Blog

Najpopularnije

Pages