Engleski jezik za početnike

Engleski jezik za početnike

Besplatan kurs engleskog sa izgovorom na Youtube kanalu EngleskiZaPocetnike

September 23, 2013

Kada koristiti BE a kada glagol DO - vežbe u Past Simple vremenu

Kada koristiti BE a kada glagol DO - vežbe u Past Simple vremenu - dan 141


Ako ste se tek sada priključili praćenju svakodnevnih lekcija engleskog, i niste još spremni i raspoloženi za vežbanje prošlog vremena (Past Simple-a) predlažem da slobodno počnete da listate lekcije redom:
Ako ste spremni za novu lekciju i vežbu na temu pomoćnog glagola DID, DIDN'T, WAS, WASN'T, WERE i WEREN'T, obavezno posetite novu :

4 comments:

Unknown said...

Naravno da znam did vreme,ali se sada pitam , sta znaci u stvari DID ?

Meni licno fali malo objasnjenje tvoje, kada kazemo did, a kada koristimo ED i gde je razlika..

Zasto ne bi smo jednostavno rekli: When she is married ? :-)

Marina said...

Ovo je stvarno super pitanje jer nas to DID zaista zbunjuje. To je zbog toga sto nista ne znaci, vec na osnovu njega znamo da je postavljeno pitanje u proslom vremenu. Ni manje, ni vise :) P.S. Da bih ti docarala kako to zvuci kod nas, na primer kada kazes " Ja sam pevala", to "SAM" ti bas i ne treba, svi bi razumeli da si rekla "Ja pevala"... i kako sad objasniti nekom ko uci nas jezik da mi tako pravimo proslo vreme. Sustina je u tome sto pomocni glagoli nikad ne nose znacenje, vec imaju neku drugu funkciju (gramaticku), da ukazu na pitanja, negacije, proslo, sadasnje, buduce vreme :D

Lubi said...

Znaci, mogla bih onda i da koristim nas prevod kao Sam ,SI,STE...logicno.Ovo sam SAM ,nisam ni znala na nasem jeziku kako bih prevela .

Ipak ,danas me opet zbunjuje DID.Jednostavno,zasto ? Jel je proslo vreme od Present Simple Tense,ii sluzi za postavljanje pitanja ,ili za kratke odgovore kao: Did you eat? Yes ,I did.
A ona u drugim slucajevima kazemo:

Did you work today?
Yes I worked today.

I sada me opet ,danas 18 Juna 2017 , zanima , zbog cega ovolike razike u odgovorima i cemu sluze te razlike ?

Hvala na odgovoru

Marina said...

Haha, baš si opasna :D Što se tiče DID-a, da, koristi se za prošlo vreme za postavljanje pitanja i onda se javlja u kratkim odgovorima. Da li si videla onaj post sa Rokeri s Moravu i njihovom starom pesmom "Krkenzi kikiriki evri dej - jes aj krk - zvakenzi buble gume evri najt - jes aj zvak"... :D http://www.engleskizapocetnike.com/2011/03/problem-sa-postavljanjem-pitanja-na.html Na engleskom ako krenes pitanje sa DID, kratak odgovor je sa DID. Ako pocenes sa CAN, kratak odgovor je sa CAN itd. Evo sad vidim da ima još sličnih postova na ovu temu http://www.engleskizapocetnike.com/2013/10/did-u-pitanjima-i-kratkim-odgovorima.html

Kurs 365 Dana Engleskog

Search This Blog

Najpopularnije

Pages