Engleski jezik za početnike

Engleski za početnike

Gramatika engleskog

Post Page Advertisement [Top]

Engleski 20. Dan - Modalni glagoli MUST

Engleski 20. Dan - Modalni glagoli MUST
Dok sam pripremala 365 Dana engleskog, primetila sam da nisam imala puno članaka na temu modalnih glagola, što je šteta, jer se često upotrebljavaju. Zbog toga ću se subotama truditi da nadoknadim propušteno i ovaj put ćemo da se podsetimo kako možemo koristiti glagol MUST (značenje je "morati"):
 • Osnovna karakteristika gotovo svih modalnih glagola, pa i MUST (izgovor "mast", sa kratkim "a") je da se ne menjaju po licima, što je stvarno super! 
 1. I must, 
 2. you must, 
 3. he must, 
 4. she must, 
 5. it must, 
 6. we must, 
 7. you must, 
 8. they must
 • Glagol koji dopunjuje značenje ("moram da... ") je uvek u infinitivu BEZ "to" (što je jedna od čestih grešaka, i trudite se da je iskorenite):  na primer: I must sleep = Moram spavati / da spavam (a ne "I must to* sleep" - *VELIKA greška). 
 • U negativnom obliku, ne smemo da se oslanjamo na svoj jezik, već da naučimo razliku između značenja "mustn't" (ne smeti)  i "needn't (ne morati) i to da vežbamo!
 • U budućnosti i prošlosti ćemo koristiti glagol "HAVE TO" umesto "must": Moraću da učim ! = I'll have to learn ! Morao je da peva ! = He had to sing !
Međutim, danas se bavimo samo razumevanjem i izgovorom... da čujemo malo izgovor ovog glagola, čisto da ga prepoznamo, ako nam neko nešto naredi :) 

Primetićete da je izgovor: / m a s t / ili /m Ə s t/ , gde znak  Ə nije ništa drugo do poluglas za koji nemamo slovo u našem jeziku (ali često izgovarate ovaj glas kada ne znate šta da kažete)

Ovaj čika na primer sve vreme govori /m Ə s t/dok ovde možete čuti čisto i jasno / m a s t / sa kratkim "a"

No comments:
Kupite svojoj deci ili preporučite rođacima koji uče srpski neku od mojih knjiga


Bottom Ad [Post Page]

Dozvolite Gramarliju da popravi vaše greške, a i vi ćete tako najbolje naučiti engleski :) Grammarly Writing Support