Engleski jezik za početnike

Engleski jezik za početnike

Besplatan kurs engleskog sa izgovorom na Youtube kanalu EngleskiZaPocetnike

February 16, 2013

Engleski 20. Dan - Modalni glagoli MUST

Dok sam pripremala 365 Dana engleskog, primetila sam da nisam imala puno članaka na temu modalnih glagola, što je šteta, jer se često upotrebljavaju. Zbog toga ću se subotama truditi da nadoknadim propušteno i ovaj put ćemo da se podsetimo kako možemo koristiti glagol MUST (značenje je "morati"):
  • Osnovna karakteristika gotovo svih modalnih glagola, pa i MUST (izgovor "mast", sa kratkim "a") je da se ne menjaju po licima, što je stvarno super! 
  1. I must, 
  2. you must, 
  3. he must, 
  4. she must, 
  5. it must, 
  6. we must, 
  7. you must, 
  8. they must
  • Glagol koji dopunjuje značenje ("moram da... ") je uvek u infinitivu BEZ "to" (što je jedna od čestih grešaka, i trudite se da je iskorenite):  na primer: I must sleep = Moram spavati / da spavam (a ne "I must to* sleep" - *VELIKA greška). 
  • U negativnom obliku, ne smemo da se oslanjamo na svoj jezik, već da naučimo razliku između značenja "mustn't" (ne smeti)  i "needn't (ne morati) i to da vežbamo!
  • U budućnosti i prošlosti ćemo koristiti glagol "HAVE TO" umesto "must": Moraću da učim ! = I'll have to learn ! Morao je da peva ! = He had to sing !
Međutim, danas se bavimo samo razumevanjem i izgovorom... da čujemo malo izgovor ovog glagola, čisto da ga prepoznamo, ako nam neko nešto naredi :) 

Primetićete da je izgovor: / m a s t / ili /m Ə s t/ , gde znak  Ə nije ništa drugo do poluglas za koji nemamo slovo u našem jeziku (ali često izgovarate ovaj glas kada ne znate šta da kažete)

Ovaj čika na primer sve vreme govori /m Ə s t/



dok ovde možete čuti čisto i jasno / m a s t / sa kratkim "a"

No comments:

Kurs 365 Dana Engleskog

Search This Blog

Najpopularnije

Pages