Engleski jezik za početnike

Engleski jezik za početnike

Pomoć pri pisanju engleskog - ispravljanje grešaka

Najnovije

March 13, 2012

Razgovor za posao - prvi deo

Prilikom naših nedeljnih onlajn časova neminovno je iskrsla tema "razgovora za posao". Dok pripremamo jedan video snimak o tome, bilo bi dobro da vam dam nekoliko saveta, posebno ako ste početnik u engleskom, da bi lakše zapamtili odgovore na pitanja koja će vam postaviti:
  • koristite kratke i jednostavne rečenice 
  • kada dođete do spiska ovako jednostavnih i kratkih rečenica, koje se odnose na vas i vaše iskustvo i obrazovanje, ponavljajte ih svaki dan, ili nađite nekoga sa sličnim potrebama, i vežbajte zajedno.
  • budite svesni onoga što govorite, tražite da razumete svaku reč
  • snimite svoj odgovor na mp3 i slušajte i ponavljajte ove odgovore 5 puta dnevno 

Evo spisak najčešćih pitanja sa prevodima (prvi deo)
Pitanje prvo : Can you tell me something about yourself? = Recite mi nešto o sebi
Objašnjenje: U ovom delu počnite o osnovnim podacima o sebi i predjite na odgovor vezan za posao:
  • čime se sada bavite (I am a...), 
  • u čemu se dobro snalazite (I am good at ...), 
  • šta ste ranije radili (I worked as a (shop assistant) in a (local shop))
  • možete i ne morate pomenuti hobije i interesovanja, pošto je ovo uvodno pitanje - treba da je odgovor interesantan ali ne i predugačak, pošto prava pitanja tek slede. 
Evo jednog primera koji sam našla da je dobar i jednostavan:


“I like to work with people and work on interesting projects. I have been working for IBM for the past ten years, but am looking for a new challenge right now. I like to do sports, especially football and spend my free time with my family."
(Volim da radim sa ljudima i na interesantnim projektima. Radim za IBM već deset godina, ali trenutno tražim novi izazov. Volim da se bavim sportom, posebno fudbalom i provodim svoje slobodno vreme sa svojom porodicom.)

Pitanje drugo: Why did you apply for this job ? = Zašto ste se prijavili na ovaj posao ?

Objašnjenje: Ispitivač koji radi razgovor za posao ovim pitanjem želi da vidi šta su vaše namere. Zbog toga je dobro da se malo pripremite pre razgovora i saznate nešto o firmi u kojoj želite da radite. Evo jednog primera:

“I decided to apply because I really like the vision of your company. The position of a ... is perfect for me. It is a role where I can use my full potential and really help your company to grow.”

(Odlučio/la sam da se prijavim zato što mi se zaista sviđa ono što vaša kompanija radi i njene vizije za budućnost. Radno mesto... je zaista idealno za mene. To je uloga u kojoj mogu dati sve od sebe i pomoći vašoj firmi da se razvija.)
---
*Naredna pitanja su malo zahtevnija pa će se nastaviti u sledećem postu, pošto ovde želim da snimim izgovor mogućih odgovora, da vežbate.

1 comment:

mileta88 said...

Svaka cast Marina ovo nam je jako korisno hvala ti puno !!!

Besplatne video lekcije engleskog

Grammarly

Post Top Ad

Your Ad Spot

Pages