Engleski jezik za početnike

Engleski jezik za početnike

Besplatan kurs engleskog sa izgovorom na Youtube kanalu EngleskiZaPocetnike

March 27, 2011

Da li ste čuli za mLearning ili mobilno učenje ?

Izvinite što ne prevodim mLearning, pošto bi ispalo mUčenje :) A cilj učenja preko mobilnog je upravo suprotan mučenju. Zar nije super izbeći sedenje za kompjuterom i maksimalno koristiti "prazan hod", odnosno korisno  provesti vreme u autobusu/vozu, znači dok putujete na posao ili čekate u redu ?

Zbog toga se trenutno svi utrkuju da prebace svoje sajtove, aplikacije i proizvode u "m-friendly format", odnosno u oblik koji je prilagođen mobilnim aparatima. Tokom prvog dana Virtuelnog Okruglog Stola, održane su dve sesije na ovu temu:


Uvod o mobilnom učenju su fantastično održali Gavin Dudeney* and Nicky Hockly, direktori " The Consultants-E".


Kao prvo, definisali su "mobilno učenje" i njegove glavne karakteristike, a zatim uveli sve moguće vrste aparata (gadgets) preko kojih možete da "mobilno učite". Nakon toga su pričali o aplikacijama, sajtovima i obuci profesora.
U suštini, za vas najvažniji momenti su bili:
1. razmena sajtova preko kojih možete da preuzmete (besplatne) aplikacije:
Fantastičan podkast Britanskog Saveta na temu "Engleski jezik za početnike" ---> Poslušajte prvu epizodu ovog podkasta
Kako vam se sviđa ? 
Kliknite ovde: čitajte dalje (read more) da bi otkrili ostale linkove za učenje engleskog.

Pogledajte i ovu stranicu o mobilnom učenju sa obiljem korisnih igrica i sajtova za učenje jezika.
Zatim, tu su i Moodle (iliti Mudl aplikacija) , mobilno učenje za Mek korisnike i još jedan fantastičan blog članak na temu m-aplikacija za besplatne rečnike
Gavin je pominjao i pravljenje podkasta i kratkih crtanih filmova i još mnogim stvarima (čim snimak ovog događaja bude postavljen, dodaću ovde link, pa da sami odgledate)

2. i razgovor na temu kako profesori mogu upotrebiti mobilne u svoju korist, a ne nešto protiv čega se borite i zabranjujete. 


U zaključku je Gavin rekao da je žalosno što praktično i ne postoji (i ako postoji, jako je slaba) obuka profesora na ovu temu, i  što se tiče "m-learning-a još su/smo u srednjem veku". 


Nakon ovog uvodnog predavanja, usledio je panel na ovu temu. Nažalost, nisam mogla da prisustvujem do kraja pošto sam imala časove, ali čim odslušam o čemu se radilo, dodaću kratak sadržaj na ovoj stranici. Mislim da će biti interesantno, jer je Hajke rekla da je diskusija bila "teška i politzovana". Baš me interesuje !
---
*Gavin Dudeney je inače do prošle godine bio veliki zagovornik učenja jezika u virtuelnim svetovima i bio je organizator i "SL Guru", uradio bitan obrazovni projekat, ostrvo EduNation. Međutim, letos je odlučio da kaže "zbogom" SL- i okrene se mobilnom učenju.


p.s. ako vas ova tema ne interesuje, vratite se na video lekcije sa vežbama:)

No comments:

Kurs 365 Dana Engleskog

Search This Blog

Najpopularnije

Pages