Engleski jezik za početnike

Engleski jezik za početnike

Besplatan kurs engleskog sa izgovorom na Youtube kanalu EngleskiZaPocetnike

August 28, 2010

Past Simple Tense - prošlo vreme u engleskom

The Simple Past Tense , ili kako se izgovara,  Simpl Past Tens je vreme u engleskom koje se koristi da iskažemo radnju koja se desila i završila u prošlosti. Prilozi za vreme koji idu uz ovo vreme su:

  •  juče (yesterday - I saw him yesterday ), 
  • prošle ... (last... n.p. prošle godine = I saw her last year),
  • pre... (...ago n.p. pre dve godine = I read that book two years ago), 
  • ili jednostavno uz dane i datume (I visited him on 2nd February, ili  I met Jane on Monday), 
  • godine i 
  • mesece ( I went to Spain in 1999 ili I was at the seaside in August).

Gradi se jednostavno (simple):

Subjekat +  predikat koji se sastoji samo od jedne reči, glagola u prošlosti:

I saw Mary = Ja sam videla Meri.

Dok u našem jeziku imamo i glagol "BITI" koje samo pokazuje da se radi o prošlosti i ne znači ništa, u engleskom to "biti" uopšte ne postoji. Znači kada se prebacite u prošlost, pričate otprilike ovako:

 "ja ustala, jela i otišla u škola" = I got up, ate and went to school :)

Znači, opet je jako bitno da ne prevodite sa svog jezika, već jednostavno slušajte i sami upotrebljavate prošlo vreme. Za to je isto potrebno da znate i nepravilne glagole.

Glagol u prošlom vremenu može da bude pravilan i nepravilan.

Pravilni glagoli imaju nastavak -ED koji se izgovara /d/ ili /t/ (zavisno od glasa koji mu prethodi) ili /id/ ako se glagol već završava na -d ili -t, jer ne bi bilo zgodno reći dva puta "dd", na primer NEEDED /niidid/ ili VISITED /vizitid/.

Kada je nepravilan, naučimo tri kolone nerpavilnih glagola i za Past Simple koristimo drugu kolonu. Na primer: go - went -  gone:
I went home yesterday = Otišla sam kući juče (sadašnjost bi bila: I go home)

Grupe nerpavilnih glagola ću dodati kao poseban blog, pošto ima smisla učiti glagole po grupama koje se rimuju. Za sada dodajem ovde link ka jednoj "klasičnoj" tabeli koja može da vas uplaši, ali nema potrebe, pošto učenje nepravilnih glagola može da bude zabavno :)

Negativni i upitni oblik se gradi uz pomoćni glagol "did", i to malo komplikuje tok učenja. Taman kada se sviknete da dodate nastavak -ed kod pravilnih glagola, ili upotrebite drugu kolonu kod nepravilnih glagola, ako hoćete da postavite pitanje ili negirate rečenicu, morate da dodate "did" ili "didn't"  i  glagol koji nosi značenje će morati da bude u infinitivu (znači bez nastavaka, u prvoj koloni). To ovako izgleda:

+ I played football and went to the zoo yesterday.
- I didn't play football and I didn't go to the zoo yesterday.
? Did you play football ? Did you go to the zoo? What did you do?

Modalni glagoli (kao što su can - prošlo vreme COULD) i glagol TO BE  u prošlom vremenu u negativnom i upitnom obliku imaju potpuno različito građenje. O tome će biti reči.

Ako želite da učite engleski uz kurs sa video lekcijama posetite ovu stranicu :o) Video lekcije i objašnjenja na temu prošlog vremena se nalaze ovde:


7 comments:

Anonymous said...

Jednostavno receno ,,Gradi se od infinintivne osnove za sva lica osim za 3. lice jednine kada s dodaju nastavci -E ili -ED

Marina i Ivan said...

Mislim da je priča o "infinitivnoj osnovi i 3. licu jednine" ovde došla iz Present Simple vremena. U prošlom vremenu (Past Simple), nastavak -(e)D se dodaje svim pravilnim glagolima, bez obzira na lice: Na primer:
I played, you played, he played, she played, it played, we played, you played, they played.

Divna said...

Where is Tara born? Where were her parents born? When did Tara start in the school? What did Tara study? When did Tara learn to drive? When did Tara get married?

Marina i Ivan said...

Super, Divna. I have only one question for you: Where was Milan Gutović born ? (to je da Vam pomogne da otkrijete jednu sitnu grešku u jednom od Vaših pitanja... a naravno i interesuje me gde je naš čuveni glumac rođen :)

Divna said...

Milan Gutovic was born August 11, 1946.
Correction:
Where was Tara born?

Marina i Ivan said...

Thanks for the reply and for the NY wishes, Divna! Thank you for learning English regularly! My student, Elena, was also born ON August, 11th!

Unknown said...

Kako da kazem npr. "Htjela sam da zaplacem"?Ne razumijem ove primjere sa dva glagola.

Kurs 365 Dana Engleskog

Search This Blog

Najpopularnije

Pages