Za redovna obaveštenja o novim lekcijama prijavite se na Aktivator+ listu:) i podelite svih 80 besplatnih lekcija i vežbi engleskog sa svojim prijateljima


Tuesday, January 18, 2011

Članovi u engleskom jeziku: the, a, an

Pošto naš jezik, kao i ostali slovenski jezici, nema kategoriju člana, u početku nam je vrlo teško da shvatimo čemu članovi služe i kako se koriste. Jedan od prvih logičnih koraka je da pročitamo šta piše u gramatici engleskog jezika. Verujem da nije baš najlepši osećaj kada naiđete na spisak od dve tri stranice kada i kako koristiti i ne koristiti ove naizgled kratke i nepotrebne reči: a, an i the. Zar ne?

Možda je zbog toga za početak najbitnije naučiti kako se ovi članovi izgovaraju i  osnovne upotrebe.

Mesto člana u rečenici je uvek ispred IMENICE (a boy = dečak) ili ispred prideva koji opisuju imenicu (the clever boy = pametan dečak).

A ili AN ("an" isto što i "a", ali se piše AN i izgovara /en/ samo ispred samoglasnika) se koristi samo za jedninu, što je baš dobro, jer ga u množini nećemo koristiti!

Možemo ga prevesti sa 'jedan' ili 'neko' i zbog toga se zove NEODREĐENI član.

Bacite pogled na ulicu i recite šta vidite :

  • Vidim (jednog) dečaka. (I can see a boy)
  • Gledaj, tamo je i (jedna) žena. (Look, there's a woman, too)
  • Neko dete prelazi ulicu. (A child is crossing the street)
  • Slon je kod semafora. ( An elephant is at the traffic lights)Ako nastavite da opisujete dečaka, ženu, dete ili slona iz prethodnih rečenica, oni su nam već poznati, na neki način, i nastavljamo rečenice sa 'taj/ta/ to'. Na engleskom je to član THE (izgovor), koji se, već pogađate, zove ODREĐENI ČLAN.

Sigurno ste videli ili čuli za THE END na kraju filma ? Svi smo još kao deca vikali /the end/ kada se približi kraj, a posle kada smo naučili da se THE izgovara kao 'šuštavo' D, pravili smo se važni i govorili /D END/, da bi na kraju, saznavši da se 'the' ispred A, E, I, O, U izgovara kao /DI/, konačno govorili ispravno /di end/.

U najnovijim gramatikama imate i 'Zero Article', iliti 'nulti član' - spisak pravila kada NE koristiti nijedan od ova dva pomenuta člana. Jedno od osnovnih pravila je da članove ne koristite kod vlastitih imena. Zato ćete se predstaviti rečima 'My name is Sima', not 'the Sima'. Države, gradovi isto ne podnose članove, mada uvek ima izuzetaka. Jedan od njih je 'the USA'. Šta mislite, kako će se to 'THE' ispred 'USA' izgovarati? Obično /d/ ili /di/ ? * Prvi čitalac koji napiše tačan u komentaru dobija besplatan čas engleskog online :-)
p.s. Ako želite da učite engleski uz beslatan kurs sa video lekcijama posetite ovu stranicu :o) 

6 comments:

Ivan i Marina said...

Sorry, tek sam sad primetila da komentari nisu bili dobro namešteni :(

Milos Z. said...

Mislim da je tacan odgovor DI. Kako mogu doci do nagrade? Unapred hvala, Milos.

Ivan i Marina said...

Bravo, Miloše! Pošaljite mi poruku sa Vašim e-mailom preko Twittera (@educo11) ili na lewinowETgmailTAČKAcom

Anonymous said...

Hvala na casu. Bilo je izuzetbo korisno i mozete da objavite snimak (delove gde sam znao :-) ) Milos

Anonymous said...

Dragi Ivane i Marina, molim Vas da malo pazljivije proucite pravila za clanove. Kod pravila za samoglasnike i suglasnike nije bitno kako se rec pise, nego kako se cita.

npr. bice 'A UNIVERSITY', a 'AN HOUR'

Stoga se 'THE USA' cita kao:
/ð ju: es ej/.

Marina said...

Hvala A! apsolutno tačno! Nije bitno kako se piše već kako se reč izgovara!

Teme

engleski jezik 365 dana besplatne lekcije engleskog aktivatorplus besplatan engleski kako učiti engleski besplatne video lekcije engleski jezik video lekcije engleskog fraze na engleskom pesme za učenje engleskog engleski sa izgovorom glagol biti na engleskom prošlo vreme u engleskom besplatan kurs engleskog engleski besplatno Present Simple Primeri gramatika engleskog učenje engleskog Present Simple Youtube kanali za učenje engleskog korisni linkovi za učenje engleskog Past Simple Tense reči na engleskom aktivator engleskog jezika Present Continuous Present Simple Tense na srpskom izgovor engleskog engleski u kontekstu govorne vežbe engleskog vežbe slušanja Present Progressive kurs engleskog nepravilni glagoli present Continuous objašnjenje modalni glagoli online engleski vežbe engleskog Past Simple Present Progressive objašnjenje Sadašnje vreme u engleskom engleska gramatika engleski onlajn poredjenje prideva u engleskom pridevi u engleskom učenje i emocije časovi engleskog online Lekcije engleskog jezika gramatička objašnjenja jednostavne vežbe postavljanje pitanja na engleskom vežbe čitanja Buduće vreme u engleskom besplatne e-knjige engleski uz Jeremiju engleski za početnike intervju laki tekstovi na engleskom pozdravi na engleskom početni engleski predstavljanje na engleskom vezbe na engleskom vreme Present Continuous vreme u engleskom jeziku Engleski za decu engleski rečnik engleski s izgovorom engleski za pocetnike kondicionali pomoćni glagoli u engleskom predlozi u engleskom sajt engleskizapocetnike.com Često postavljana pitanja članovi u engleskom Present Perfect Present Simple vežba brojevi brojevi na engleskom can emocije i jezik engleski igre za ucenje engleskog mnozina imenica u engleskom mustn't prisvojni pridevi razgovor za posao speling trendovi u učenju jezika Engleski ispiti IELTS Knjige na engleskom Past Continuous Tense engleska transkripcija engleske fraze u hotelu engleski testovi horoskopski engleski igre na engleskom indirektni govor moći nastavak s u engleskom naš engleski jezik neupravni govor onlajn nastava engleskog pasiv u engleskom slaganje vremena spelovanje Aktivator lista EFL Present Perfect Simple apostrof s u engleskom dani u nedelji na engleskom engleski za odrasle enlgeski jezik izrazi na engleskom puškice za engleski question tags tačno vreme na engleskom test iz engleskog u restoranu na engleskom