Engleski jezik za početnike

Engleski jezik za početnike

Besplatan kurs engleskog sa izgovorom na Youtube kanalu EngleskiZaPocetnike

February 2, 2013

Engleski 6. dan - Engleska gramatika

Verujem da ste do sada primetili da na ovom blogu i sajtu, pored video lekcija, fraza, vežbi i saveta za učenje engleskog, možete naći i dosta gramatičkih objašnjenja. Da bi progovorili jezik, u suštini poznavanje gramatike vam nije ni potrebno ni neophodno. Još kao bebe i deca učimo bez gramatike, a vala i odrasli isto tako uče (i nauče) jezik kada se nađu u inostranstvu i nemaju drugog izbora.  Međutim, ako niste beba, ili dete koje gleda crtane filmove na engleskom svaki dan i  ne nalazite u zemlji gde se govori samo engleski i niste u prilici da svakodnevno slušate jezik i učite po sluhu, sigurno će vas zanimati da prvo naučite šta ćete reći, jezičku strukturu i najčešća pravila. A gde sve to  možete naći ? U gramatici engleskog jezika.
Zbog te prirodne potrebe da razumemo šta pričamo, tražimo gramatička objašnjenja. Po svom iskustvu, do osme, devete godine mogu decu naučiti i najdužim pesmicama, recitacijama i dijalozima bez problema, ali posle je već druga priča, jer iskrsavaju pitanja "a šta ovo znači ?", "a gde to piše?" i  slično. 

Prodaja udžbenika sa gramatičkim objašnjenjima i vežbama, kao i onlajn vežbe su vrlo, vrlo tražene, što zbog škole, što zbog jezičkog drila i testova. U tom smislu želim da vam kažem da slobodno koristite sve što vam pomaže da razjasnite sebi o čemu se u jezičkoj strukturi radi, ali to je tek početak. Ako vam je sve apsolutno jasno, ne znači da ćete progovoriti jezik. Štaviše, u praksi ima puno primera učenika koji fantastično rade gramatičke testove, ali ne mogu dobro da razumeju tekst dok slušaju i/ili imaju  problema da sastave rečenicu. S druge strane imam sve više učenika koji govore engleski kao maternji, ali konstanto dobijaju loše ocene iz testova. Zamislite samo sebe kako radite gramatički test iz srpskog i neko od vas traži da popunite perfektne i imperfektne oblike glagola !?! 

Po meni, najbitnija i najpozitivnija  stvar koju dobro gramatičko objašnjenje može da uradi je da razreši nedoumice, dovede do velikog "AHA" i samim tim ukloni negativna osećanja, a uz vežbu i provežbavanje dovede do osećaja sigurnosti. To je ključ. 


Pošto smo ove nedelje krenuli svi zajednički da učimo engleski, današnja tema će se odnositi na prethodne fraze i video lekcije, i samim tim je  glagol BITI u žiži interesovanja. Čemu služi taj glagol, kako ga koristimo i zašto je on od prvih stvari koja se uči u nekom jeziku ?

Glagol BITI kako glavni glagol

  • Glagol BITI (BE) kao GLAVNI glagol koji nosi značenje:  
Na primer: Ja BITI srećna. ili I be happy (što je naravno nepravilno, ali potpuno razumljivo). 

Čak ako i izostavimo ovaj glagol, sve nam je potpuno jasno:
Na primer: Ja srećna = I happy (takođe nepravilno ali potpuno razumljivo)

Međutim, ono što će napraviti razliku je da li ću reći:
Ja sam srećna ili Ja sam bila srećna (  u prevodu) I am happy ili I was happy. 

Kao što ste videli iz prethodnih primera, kada glagol BITI nije toliko ispunjen značenjem, koliko je bitan da veže reči u rečenici i daje primese značenja: da li sam (am) sada srećna ili sam bila (was) srećna i slično.

Takođe pretpostavljam da je ovaj glagol prvi i nastao i služio da damo najbitnije podatke o sebi:
I am a man.  - uz imenicu
I am rich.   - uz pridev
I am from the big cave.- uz predlog i mesto/vreme...
...u engleskom su verovatno godine bile puno bitnije nego u našem jeziku, jer se kaže
I am 20. (Imam 20 godina, a ne "ja sam 20") - uz broj, da označimo starost

Glagol BITI kao pomoćni glagol

  • Postoji i druga vrsta glagola BITI,  tzv "pomoćni glagoli" (auxiliary verb). U tom slučaju samo služi u građenju ostalih vremena (present/past/future), vida (np. progressive) ili načina (np. passive). 

Na primer: 
* I am singing. = pevam (Present Continuous upotreba) - nigde ni traga ni glasa od reči "biti"
je različito od 
* I sing. = pevam (Present Simple upotreba)

Ono što vam može biti od pomoći kada postavljate pitanja ili dok radite različite testove je da znate da kada god vidite ovaj glagol, pitanje će se graditi inverzijom, a negacija dodavanjem običnog "not" iza njega.

Toliko o glagolu "BITI" i za koji mi mnogi javljaju da im zadaje glavobolju, posebno kada ga porede sa glagolom "DO"... ali to je već priča na drugu temu.



4 comments:

Anonymous said...

Da li će te nastaviti sa objasnjavanjem gramatike?

Marina said...

Naravno :) Na ovom poslednjem postu http://www.engleskizapocetnike.com/2013/02/engleski-9-dan-pitanja-i-odgovori.html sam napisala strukturu, tako da gramatička objašnjenja možete očekivati i na Youtube-u i subotom na ovom blogu! Hvala na pitanju!

Joca said...

Hvala Vam postovana i draga profesorko na ovolikom trudu.
Ja lutam od blogera ,do FB i Goog+ i nikako da znam gde sam odnosno kako da se aktiviram . Doduse nisam ni stalno prisutan CASOVIMA ali zato znam da preletim i po viseeeeeee Vasih tema u jednom danu do kasno u noc, pa se onda rasplinem i mozda ne obradim sve.U svakom slucaju svidja mi se nacin Vaseg rada, i moze se puno nauciti.
With respect Jovica G.

Marina said...

Hvala na komentaru, Jovice, a posebno što ste podelili Vaše utiske! Nadam se da ću "razbacanost" materijala rešiti pomoću e-knjiga :) Veliki pozdrav, Marina

Kurs 365 Dana Engleskog

Search This Blog

Najpopularnije

Pages