January 27, 2012

Engleski jezik - vežbajte izgovor glagola BITI u prošlostiObjašnjenja o svim oblicima glagola biti u engleskom jeziku nije potrebno opet ponavljati, ali zato uz ovaj video možete dobro da izvežbate izgovor, kao i pitanja i odgovore u kombinaciji sa mestima:

 • in the office = u kancelariji
 • in Moscow = u Moskvi
 • in the field = na polju
 • in the park = u parku 
 • on the bridge = na mostu
 • at the seaside = na moru
 • in the church = u crkvi

January 26, 2012

DOES ili IS ?

Ako ste slučajno do sada imali nedoumica kada da koristite DOES, a kada IS, evo jedne preslatke pesmice koja će vam pomoći uz pesmu zapamtite da :
 1. DOES (kao i oblik DO) služi za postavljanje pitanja u Present Simple vremenu uz  
 • GLAGOLE : Does your house have a roof ? = da li tvoja kuća ima krov ?
     2.  dok IS (glagol biti = AM, IS ili ARE)  ide  uz
 • prideve: Is your house very tall ? = Da li je tvoja kuća visoka ?
 • predloge + mesto: Are you in the house ? = da li si u kući ? 
 • brojeve (da iskažemo godine): Am I twenty-six ? = da li imam 26 godina ? (na našem jeziku je "to have"=imati)

... i dok pevušite, možete mi i poslati odgovore na  pitanja koja se pojavljuju u pesmici :-)
p.s. evo još jedne simpatične pesme i objašnjenja na temu TO DO or TO BE ?

January 25, 2012

Učenje engleskog - opišite svoj gradOdslušajte ovaj video na temu opisivanja svog grada i pogledajte objašnjenja reči i izraza u njemu. Pokušajte da učite engleski tako što ćete iskoristiti fraze koje ste čuli i pročitali, da bi odgovorili na sledeća pitanja:
 1. Where do you live ?
 2. What are the streets in your city like ?
 3. What are the buildings like ?
 4. What are the people like ?

January 24, 2012

Učenje engleskog besplatno - fraze na engleskom

Ako vam slučajno zatreba spisak engleskih fraza sa prevodom, od sada ćete moći da ih nađete u obliku besplatne e-knjižice u pdf formatu, kliknite na njenu sliku sa desne strane, ili na novoj download strani za učenje engleskog .

Ova e-knjiga je nastala tokom prošle godine dok sam pripremala onlajn časova koje sam držala svojim đacima širom sveta. Fraze koje se nalaze u knjizi nisu jednostavno prepisani izrazi iz priručnika, već su to upravo reči i izrazi koje su  moji učenici tražili iz časa u čas. Zbog toga verujem da će se i vama biti od koristi.

Za sve one koje interesuje da čuju izgovor, jednom spor, reč po reč, a zatim uobičajene brzine, predlažem da pogledate kako jedan snimak izgleda :Takođe možete preuzeti jedan deo ovih fraza  preko stranice Engleski za odrasle

January 22, 2012

Fraze na engleskom - u restoranu


Rad na novom kursu pod nazivom Fraze na engleskom se privodi kraju. Na mom kursu imate sporo pročitan izgovor sa prevodom uz moje i Jeremijine dijaloge, kao i njegove nedoumice! Pogledajte lekcije, sigurna sam da ćete se oduševiti!

January 20, 2012

Priprema za čas engleskog - poglavlje 9, lekcija 3

Javite mi šta volite (I like) i šta ne volite (I don't like) da radite ?

I like playing basketball.
She likes fishing.
We like collecting stamps.

Video lekcije sa izgovorom na ovu temu se nalaze ovde:

Engleski 101 - uputstvo za korišćenje

Ako redovno pratite blog EngleskiZaPočetnike, sigurno ste se već prijavili na Aktivator listu preko koje možete dobiti poziv za besplatan kurs Engleski 101 (*obaveštenje svima koji čitaju ovaj tekst nakon marta 2012 - zbog sporosti Udemy platforme, svi video snimci sa ovog kursa se sele na ovaj sajt!

Da, kurs je potpuno besplatan i sastavljen je od niza odličnih video snimaka namenjenih učenju engleskog za početnike. Pošto su to probrani video snimci sa Youtube-a koji profesori širom sveta prave i dele ih besplatno, ne vidim razloga da se kurs naplaćuje .

Takođe sam uključila i svoje lekcije koje se nalaze na Educo11 youtube kanalu  sa objašnjenjima na našem jeziku i polako dodajem objašnjenja u PDF formatu. Ceo kurs je podeljen u  dvadeset poglavlja sa preko 100 lekcija. Jednom kada se uključite na kurs, možete mu pristupiti kada god želite, slušati video lekcije, raditi zadatke i vežbati.  Zato, ne časite časa, već počnite sa učenjem - videćete, zabavno je :)

p.s. Ako vam se kurs sviđa, onlajn časovi, ovaj blog, moj youtube kanal ili Aktivator lista,  bila bih vam zahvalna da podelite svoje utiske preko moje Google+ stranice!

January 19, 2012

Engleski na zabavan način - šta treba da uradite u januaru ?

Glagol "should" znači "trebati". 
Prati ga uvek glagol u infinitivu, bez "to":


 • "I should learn English every day"

Pitanje se grade jako jednostavno, inverzijom:

 • Should you learn English ?
 • What should you learn ?

Negativan oblik je takođe jednostavan - dodaje
se NOT na "should", i dobijamo "shouldn't":

 • You shouldn't listen to her.
 • She should not run.
Odslušajte ovaj video i razmislite ko je od vaše rodbine koji znak u horoskopu i odgovorite na pitanja:
 1. Who should be patient ?
 2. Who should form a partnership ?
 3. Who should invest in education ?
 4. Who should focus ?
 5. Who should connect with  important people ?

January 18, 2012

Fraze na engleskom uz izgovor

Juče je prošao dan bez lekcije, ali to  ne znači da nisam mislila na vas :) U stvari, spremam već duže vremena jedno iznenađenje povodom prvog rođendana bloga, odnosno njegovog "krštenja", 25 januara, kada je dobio ime EngleskiZaPocetnike.

Povodom toga, odlučila sam da vam poklonim jednu e-knjigu (e-book = elektronska knjiga) sa najčešće korišćenim frazama u petnaest različitih situacija.

Ona je u stvari nastajala tokom prošle godine, dok sam držala onlajn časove. Vremenom mi se javila ideja da bih mogla sve te  stranice da objedinim i  objavim u jednoj knjižici, koju ću podržati sa video i audio materijalima. Dok još radim na snimanju lekcija sa sporim i brzim izgovorom fraza, htela sam da vam pokažem kako će to izgledati - klinite ovde da biste snimli ovaj pdf fajl i listali je i kada niste na internetu.

January 16, 2012

Vežbajte glagol TO BE na engleskom :)

Detaljnije o svim oblicima glagola BITI u sadašnjem vremenu, i to sa izgovorom možete naći na jednom od ranijih postova na ovu temu. Cilj ove vežbe danas je da iskoristite svoje znanje glagola biti i brojeva na engleskom, da bi otkrili ko je koji znak u horoskopu.

U komentaru prvi put napišite samo koji vaš srećan dan (lucky day), a zatim pogledajte šta su drugi napisali, odslušajte video i postavite pitanje "da li si ti ..."= Are you a ... ?
Let's start: My lucky day is eight :)

January 14, 2012

Engleski jezik uz ukulele :)
 1. What's the rabbit's name ?
 2. What's the bear's name ?
 3. What instrument does the rabbit play ?
 4. Where  do they play the ukulele ?
 5. What are their favourite things ?
 6. Can they surf ?
 7. Can they swim ?
 8. What does "though" mean ?

January 13, 2012

Engleski jezik - dani u nedelji uz prevod

Ako vam je slučajno bilo teško da pratite ovaj video snimak na temu dana u nedelji na engleskom, predlažem vam da sada pogledate isto to sa prevodom. Na samom kraju ćete čuti:
 • My lucky day is Sunday !
Da li možete da pokušate da pogodite koji sam ja horoskopski znak, koristeći fraze koje ste već čuli:
 • lakša varijanta: "Are you a/an ... ?"
 • teža varijanta: "If your lucky day is Sunday, you must be a/an ..."
 • ili "If your lucky day is Sunday, are you a/an... ?"

January 12, 2012

Kurs engleskog - dani u nedelji

Naučiti kako se kažu dani u nedelji na engleskom zaista nije teško.

Sudeći po vašim odgovorima koje mi redovno šaljete preko stranice sa anketama, najteže je te reči poređati u rečenice i progovoriti engleski jezik. Ako iskoristite svoj "početnički status" i odmah krenete da učite reči kroz čitave rečenice, i to kroz igru, primenjujući ih na sebe i ljude oko sebe, otvoriće vam se jedan potpuno novi svet i rezultati će vas prijatno iznenaditi!Horoscope English video lekcija  sa objašnjenjem na našem jeziku će se uskoro naći i na besplatnom kursu Engleski 101, dok je Engleski 102 još u pripremi...

January 11, 2012

Engleski izgovor - vežbanje kratkog slova "a"

Juče sam se baš oduševila kada sam naišla na kviz sajt, zvani Quizlet sa silnim vežbama za izgovor. Ovde ću danas dodati samo link ka kratkom glasu A (u rečnicima se obeležava kao ʌ) ,  tako da kada kliknete na link, odvešće vas na jednu šarenu stranicu - kada  "skrolujete" stranicu na dole, videćete mali zvučnik pored svakog crteža. Kliknitena zvučnik i odslušajte reč i ponovite.  Ono što je bitno da znate, ako ste pravi početnik, da u engleskom nema pravila pisanja i izgovora, tako da svaku reč učite posebno kako se piše i izgovara. Ovde  imate dosta primera gde se kratko a /ʌ/ piše sa "u", kao u "cup", "bud" i slično, ali ima i reči gde se "u" izgovara kao obično kratko u /ʊ/ (na primer "bush" ili "butcher"). Šta mislite, kako se izgovaraju sledeće reči engleskom  - kao ʌ ili kao ʊ ?
 1. put
 2. but
 3. pudding
 4. bull
 5. dull 

January 10, 2012

Engleski jezik - glagol MUST

Ako ste počeli da pratite novu seriju video lekcija engleskog jezika, videli ste da nakon pročitanog teksta uvek dolazi po jedno kratko obašnjenje za svaku temu. A teme će iz meseca u mesec menjati. Ono što će uvek biti isto je :

 • posao /karijera = career
 • zdravlje = health
 • ljubav = love
Svaka tema ima bar jedan kratak video sa objašnjenjima na srpskom, tako da možete da pratite o čemu se radi. Takođe, svaki snimak ima i svoju sporu verziju (u kojoj mi je glas baš dubok, ali nećete mi zameriti :-) Tema ovog videa je naizgled zdravlje, ali suština je da izvežbate  glagol must (morati), mustn't (ne smeti) i needn't (ne morati) uz neke od najčešće upotrebljavanih glagola u engleskom.

Odslušajte video nekoliko puta i javite mi preko komentara šta morate da uradite (sada ili ovih dana) ?

I must have breakfast now!
What about you ?

January 8, 2012

Engleski jezik za pocetnike - Are You a Capricorn ?

Are you a Capricorn =
"Da li si/ste Jarac u horoskopu ?"

Niste ?

Onda mora da poznajete nekog ko jeste!

My cousin Sandra is a Capricorn and it is her birthday today!
Happy birthday Sandra !!!

Ako i vi poznajete nekoga ko je rođen u znaku Jarca u horoskopu, odslušajte ovaj video i napišite komentar o Jarcu koga vi poznajete, kao što je Ivan (umetničko ime Mike) pričao o svom drugu Jovi (umetničko ime Jack) :) Nadam se da vam objašnjenja na našem jeziku znače i verujem da će vam vremenom preći u naviku da učite engleski uz ove kratke video lekcije koje bi mogli nazvati "engleski uz horoskop" (i šoljicu čaja/kafe/mleka). Have fun !

January 7, 2012

Učite engleski svaki dan uz "Horoscope English" :)

Kao što sam vam obećala u prošlom javljanju na temu prošlogodišnjih uspeha na blogu EngleskiZaPocetnike, od ove godine krećemo sa svakodnevnim video lekcijama. U narednih nekoliko dana pratite ovu novu seriju  i u sredu kada budemo imali onlajn čas, podelićemo utiske.

Korisne reči će biti objašnjenje na sledećem video snimku - za sada gledajte bez objašnjenja i pokušajte samo da shvatite o čemu se radi:

January 4, 2012

Engleski za početnike - osvrt na ankete i uspehe u prošloj godini

Izvor: morguefile.com
Želim još jednom da se zahvalim svima koji su popunili anketu/ankete prilikom uključenja na Aktivator listu. Moram da vam kažem da redovno čitam i pratim vaše odgovore i mislim da je vreme da napravim kraći rezime na temu vaših odgovora i šta je sve urađeno u prošloj godini na blogu EngleskiZaPočetnike:

Nakon pomnog proučavanja nekoliko stotina upitnika, zaključila sam da apsolutno SVI  imate idealne uslove za napredovanje u engleskom:


1. Kao odgovor na pitanje "koliko vremena
možete da odvojite za učenje jezika" samo
u dva slučaja je navedeno manje od pola 
sata (konkretno: 20 minuta i 1/5h), 
a svi ostali mogu da odvoje minimum
30 minuta dnevno do nekoliko sati.

January 3, 2012

Razgovor na temu vremena na engleskom :)

Ako vam je prethodni post na temu vremena u engleskom bio suviše jednostavan, odslušajte ove kratke razgovore i pokušajte da odgovorite na sledeća pitanja:


Video:
1.What's the weather like in New York ?
2. What's the weather like in London ?
3. What's the weather like in France ?
Vaš grad:
4. What's the weather like today ?
5. What was the weather like yesterday ?

Još vežbi uz prošlo i sadašnje vreme glagola biti - kliknite na ove linkove:

January 1, 2012

Engleski jezik - pričamo o vremenu


Odgledajte ovaj video na temu vremena u engleskom jeziku i zaključite šta znaći:
 1. What's the weather like today? 
 2. windy ?
 3. sunny ?
 4. hot ?
 5. cold ?
 6. rainy ?
 7. snowy ?
 8. cloudy ?
 9. wet ?
 10. dry ?
Pazite, reč "vreme" koje označava sate, se kaže "time":)