Engleski jezik za početnike

Engleski jezik za početnike

Besplatan kurs engleskog sa izgovorom na Youtube kanalu EngleskiZaPocetnike

October 10, 2011

Spelling ?

Šta je to "spelling" i zašto nam zadaje glavobolje kada učimo engleski ?

Svi koji idu u školu i imaju diktat iz engleskog znaju.
Svi koji vode poslovnu ili privatnu prepisku  na engleskom znaju.

Problem je u tome što u engleskom jeziku nema pravila pisanja i jednostavno morate učiti svaku reč posebno:
1. kako se piše = speluje (spelling)
2. kako se izgovara
3. šta znači

Kada počinjete da učite jezik, u velikoj ste prednosti zato što možete od starta da naučite  pravilno pisanje i da vas posle ne boli glava. Postoje različite tehnike učenja pisanja reči na engleskom:

  • Kada sam išla u školu dobijali smo za domaći da napišemo jednu te istu reč 5-10-20... i više puta i /ili da prepišemo tekst i posle toga se očekivalo da su reči memorisane. Ja sam baš volela te vežbe jer sam mogla automatski da prepisujem tekst/reči, razmišljam o nečem trećem, a imam osećaj da sam puno uradila. Kada se na diktatu ispostavi da ništa ne znam, uvek sam imala ispisanu svesku da pokažem da sam zaista "učila". Mislim da se ova priča i dan danas ponavlja, mada ne vidim zašto ako nema efekta.
  • Pravi uspeh u savladavanju spelinga sam otkrila kada sam počela da učim kako se pišu reči dok sam sa drugaricom išla na privatne časove autobusom. Svaki put smo se međusobno ispitivale tako što jedna izgovori reč, a druga kaže kako se reč piše i obrnuto, i tako su počele da se ređaju petice iz diktata iz engleskog. 
Pravilno pisanje reči na engleskom je zaista bitno, iz razloga što nam je internet omogućio da i na poslu i privatno komuniciramo sa ljudima iz celog sveta u realnom vremenu. Ne samo da nećemo imati vremena da proverimo preko "spell-checker"-a kako se reč piše, već ćemo morati da slepo kucamo (to znači bez gledanja u tastaturu i to sa svih deset prstiju) i imamo sigurnost u ono što već znamo - kako se bar nekoliko stotina najčešće upotrebljavanih reči piše. 

Zato, budite srećni što ste početnik i zadajte sebi zanimljive zadatke preko fantastičnih besplatnih programa za učenje engleskog spelinga koje možete naći po internetu. 

Danas bih izdvojila MrNussbaum sajt koji sam nedavno otkrila, na kome možete da kliknete "input", što znači "ubaci reči" i onda otkucate 5 -10 reči koje želite da vežbate o onda pritisnete "done".  Kada to uradite, dobićete pravougaonik koji vam nudi četiri vrste vežbi:
  • word search (vežba traženja reči, kao u ukrštenicama)
  • alphabetical (ređanje reči po abecednom redosledu - pošto se štampani rečnici sve manje koriste, više ne vidim svrhu ove vežbe)
  • mixed words (izmešane reči) - slova su ispreturana, vi kliknete na slovo i strelicama ga pomerite na pravo mesto. Kada ste reč dobro napisali, kliknite finish.
  • missing letter (slovo koje nedostaje) - jedna od reči koju ste uneli je napisana sa znakom pitanja. Vaš zadatak je da napišete koje slovo nedostaje.
Naravno, na internetu ima još puno sajtova, kao što je Spelling City - gde možete da se prijavite kao učenik=student, roditelj ili kao profesor, i imate i besplatnu varijantu. 

Uvek su zanimljive igrice koje pravi BBC - kao na primer ovaj "spelling blender" - aparat za  mućkanje slova koji izgovori reč a onda vas pita koja su prva slova, onda koja su poslednja slova koja ste čuli i onda od vas traži da pritisnete "go" da bi smućkao reč koju ste spojili. Ako ste uradili dobro, idete dalje.

Ako hoćete malo ozbiljnije vežbe gde možete da odslušate reč i napišete je, izaberite jednu od mnogih vežbi preko ESLUS-a.

Pre nego što završim ovu priču o engleskom spelingu = English spelling, podsetila bih vas da je najbolje prvo naučiti nekoliko reči kako se pišu na sledeći način:

1. napišite reč na engleskom i pored toga na srpskom.(ovako: 1. know                       = znati)
2. pokušajte da zapamptite kako se piše reč na engleskom.
3. prekrijte neprovidnim papirom reč na engleskom i dok gledate reč na našem jeziku, napišite je na tom neprovidnom papiru na engleskom i odmah proverite. 
4. Tek kada znate kako se pišu i izgovaraju engleske reči dok samo gledate reč na našem jeziku,  nagradite sebe tako što ćete igrati ove interesantne igrice spelinga umesto domaćeg. Uživajte!

No comments:

Kurs 365 Dana Engleskog

Search This Blog

Najpopularnije

Pages