Engleski jezik za početnike

Engleski jezik za početnike

Besplatan kurs engleskog sa izgovorom na Youtube kanalu EngleskiZaPocetnike

March 30, 2011

Virtuelni Okrugli Sto 3. deo: učenje engleskog u virtuelnim svetovima

Na početku svake godine na sajtu NMC ili New Media Consortium možete preuzeti (i natenane pročitati) "Horizon Report", ili izveštaj o trendovima i tehnologijama u nastavi na koje treba da obratite pažnju u narednoj godini. Već davne 2007 godine, jedna od novih tehnologija na koju je trebalo obratiti pažnju je bila sve veća popularnost "virtuelnih svetova" (virtual worlds).

Interesantno je da se već od 2008 ona više ne spominje, kao i  u narednim izveštajima (za razliku od mobilne tehnologije, koja se iz godine u godinu promoviše kao sve bitnija i rasprostranjenija). To je verovatno stoga što su virtuelni svetovi, kao što je Second Life (SL skraćeno, a u prevodu DrugiŽivot) ili World of Warcraft, vremenom sve manje pominjani kao sredine pogodne za učenje. Razloga ima mnogo, počev od komplikovanog interfejsa, do neadekvatnog okruženja, da ne pominjem "adiktivnost".

*******Za video lekcije i vežbe engleskog jezika, kliknite na http://moj.engleskizapocetnike.com/engleski-jezik/*****

Međutim, ne bih se zadržavala na negativnoj strani priče, posebno jer želim da preststavim jednan izuzetan sajt koji je uspeo da iskoristi sve prednosti virtuelnog sveta, kao što je SL, i pretvori ga u oazu gde možete bezbedno, kvalitetno i veoma povoljno da učite jezik svaki dan.

Zbog svoje jedinstvenosti i sve većeg uspeha, bez obzira na lošu reputaciju SL, Lengvidž Leb (LL) je dobio ove godine milion dolara investicija za svoj English City. Sa ovako dobro osmišljenom idejom i presprekornom realizacijom, nije ni čudo zašto.

Prvi put sam se susrela sa Shiv Rajendranom i njegovim sajtom pre dve godine na prvom Virtuelnom Okruglom Stolu (#VRT09). On je objasnio da je LL platforma koja je zakupila jedno ostrvo u SL na koje mogu da pristupe samo članovi sajta. Ostrvo je sagrađeno namenski, isključivo za ljude (starije od 18 godina) koji žele da uče, tj. propričaju engleski. U tu svrhu, LL zapošljava glumce i profesionalne profesore kojima je maternji jezik engleski i apsolutno je sve podredjeno ovom cilju. 

Na ovogodišnjem #VRT11 (ovde ću dodati snimak čim se postavi), Shiv je predstavio ukratko platformu i dao je prikaz nekoliko učenika. Meni je najzanimljivija bila jedna profesorica engleskog iz Francuske. Ona je pala na jezičkom delu ispita koji je neophodan za licenciranje u obrazovnom sistemu u Francuskoj. Da bi radila na svom jeziku, upisala je kurs engleskog na obližnjem univerzitetu, ali je imala veliku blokadu kada je trebalo da se priča. U potrazi za rešenjem, otkrila je preko interneta LL i priključila se. 


Pošto svaki učenik ima svoj avatar sa izmišljenim imenom i uvek je u grupi koju čine polaznici iz celog sveta, osetila je slobodu i opuštenost učenja u takvom okruženju. Sada je puno sigurnija i redovno drži prezentacije na engleskom. Kaže da je sada prebrodila barijeru pričanja i pravom životu, jer kada se "stavi u ulogu avatara" nema više pritisak i blokadu kao ranije. 

Preko Twittera sam pitala Šiva da li imaju učenike i iz Srbije, i on je odgovorio da ima, a zatim dodao da su to uglavnom ljudi kojima treba engleski za ispite i viši nivo konverzacije, kao i da im se učenje na ovaj način veoma svidelo.



No comments:

Kurs 365 Dana Engleskog

Search This Blog

Najpopularnije

Pages